SEJARAH PENUBUHAN PUSAT ISLAM DAN MASJID SULTAN IBRAHIM

Dari sebuah unit kecil ( Unit Kerohanian ) di bawah pentadbiran Pejabat Hal Ehwal Pelajar, kini ianya berkembang menjadi satu Pusat yang disegani di UTHM ini. Idea penubuhannya diilhamkan oleh Allahyarham Tn. Hj. Hasbullah Bushro b. Kasban yang merupakan ketua Unit Kerohanian ketika itu.

Sebelum penubuhan Pusat Islam, Masjid Jamik KUiTTHO telah dinaik taraf dari sebuah surau kepada Masjid Jamek pada tahun 2000. Di zaman awalnya, Masjid KUiTTHO diletakkan dibawah kelolaan Allahyarham Tn. Hj. Hasbullah Bushro b. Kasban, Ketua Unit Kerohanian, Pejabat Hal Ehwal Pelajar. Kakitangan masjid ini hanyalah 3 orang iaitu seorang Imam dan seorang Noja selain dibantu oleh beberapa orang pelajar. Walaupun kekurangan fasiliti dan kakitangan, Masjid KUiTTHO masih dapat memberikan khidmatnya dengan baik kepada warga kampus.Apabila Pusat Islam ditubuhkan, maka pentadbiran Masjid ini diletakkan terus dibawah pentadbiran Pusat Islam.

Pusat Islam secara rasminya ditubuhkan pada awal tahun 2001 dan menggunakan sebahagian dari Masjid KUiTTHO sebagai pejabatnya. Selaras dengan pertambahan beban kerja dan tanggung jawab, Pejabat Am Pusat Islam telah dipindahkan ke bangunan HEP pada tahun 2003 dan kekal di sana sehingga 2011.

Pada 1 Februari 2007, Pusat Islam KUiTTHO telah bertukar nama kepada Pusat Islam Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) selaras dengan pertukaran nama KUiTTHO kepada UTHM.

Di dalam Rancangan MalIMG_8071.jpgaysia Ke-9 (RMK- 9), rancangan pembangunan Pusat Islam dan Masjid Jamek UTHM termasuk di dalam rancangan pembangunan infrastruktur universiti iaitu pembangunan Kompleks Pusat Islam dan Masjid baru yang menelan belanja kira-kira RM 25,953,456 juta dan dijangkakan siap pada tahun 2013 (bermula dari 9 hb Oktober 2008 sehingga 2013). Ianya bakal dilengkapkan dengan Dewan Solat yang memuatkan kapasiti jemaah kira-kira 3 ribu orang, Pejabat Pentadbiran, Dewan Seminar dan lain-lain kemudahan.

SEJARAH PERPINDAHAN PUSAT ISLAM DAN MASJID UTHM

Majlis Penyerahan Masjid Baru UTHM

Pada 20 hb Oktober 2011, jam 3.35 petang, Majlis Penyerahan Masjid Baru UTHM telah dilakukan dihadapan mimbar masjid baru. Pihak kontraktor utama iaitu MBN Consortium Sdn Bhd dengan menyerahkan kunci kepada  pihak UTHM yang diwakili Prof. Ir. Dr. Zainal Abidin bin Ahmad, Penolong Naib Canselor (Pembangunan), dan kemudian kuncidiserahkan kepada pihak Pejabat Pengurusan Harta Bina PPHB yang diwakili oleh Ir Hj. Alias b.Mohd Zin Timbalan Pengarah PPHB dan diserahkan dari pihak PPHB kepada pihak Pusat Islam yang diwakili oleh oleh P.M Dr. Syed Muhammad Dawilah Al-Edrus, Pengarah Pusat Islam sebagai simbolik penyerahan bangunan masjid dan bangunan sokongan.

Pejabat Am Pusat Islam dan Masjid UTHM berpindah sepenuhnya pada 26 hb Oktober 2011 setelah membuat persiapan perpindahan selama 2 minggu, dan mulai beroperasi secara penuh pada 1 November 2011.

Bangunan Masjid dan Kompleks Pusat Islam mengandungi Masjid, Pejabat pentadbiran, bilik seminar Al-Farabi, bilik komputer Al-Khawarizmi, bilik sumber Harun Al-Rasyid (kini Pejabat Institut Ahli Sunnah Wal Jamaah)  dan lain-lain bangunan sokongan.

Majlis Solat Hajat, Bacaan Yasin dan Tahlil sempena Penggunaan Masjid Baru UTHM.

Pada 20 hb Oktober 2011, Khamis, Pusat Islam menganjurkan Majlis Solat Hajat, Bacaan Yasin dan Tahlil sempena penggunaan Masjid Baru UTHM. Majlis ini dihadiri oleh Y.Bhg  Naib Canselor UTHM; Dato’ Dr. Mohd. Noh Dalimin, warga kampus, pemimpin dan masyarakat setempat antaranya Y.B Dato Abdul Aziz Kaprawi, Exco Pertanian dan Industri Asas Tani Negeri Johor merangkap ADUN Parit Raja, Dato’ Hj. Awang b. Hj Mohd, Naib Pengerusi PERKIM Johor merangkap Pengerusi PERKIM Batu Pahat, Penghulu Mukim 8,Majlis ini dipimpin oleh Imam Daerah Batu Pahat; Ust Nazri b Mat Jamaluddin yang mewakili pihak Kadi Batu Pahat.

Kehadiran dalam majlis tersebut dianggarkan seramai 1000 orang. Di dalam majlis tersebut, Pengarah Pusat Islam ketika itu P.M Dr. Syed Muhammad Dawilah Al-Edrus telah berucap diantara isi kandungan ucapan mengharap agar Masjid Baru UTHM menjadi pusat ilmu dan kemajuan bangsa kita dan seharusnya menjadi kebanggaan warga kampus dan masyarakat setempat dan kesuciannya perlulah dijaga dengan diimarahkan sepanjang masa.

Mulai dari tarikh tersebut, secara rasminya Masjid Baru UTHM beroperasi pada Maghrib 21 Oktober 2011 berdasarkan surat kebenaran dari pihak Majlis Agama Islam Johor.

Solat Jumaat Pertama di Masjid Baru UTHM

Berdasarkan surat kebenaran dari pihak Majlis Agama Islam Negeri Johor, Solat Jumaat pertama di Masjid Baru UTHM dilakukan bermula pada 22hb Oktober 2011. Khutbah pertama bertajuk “Keutamaan Mengimarahkan rumah Allah” disampaikan oleh Imam Besar Negeri Johor, Ust. Hj. Halid b. Sono al-hafiz dan sebelum khutbah disampaikan pengisytiharan kebenaran menunaikan solat Jumaat di Masjid UTHM disampaikan oleh Imam Daerah Batu Pahat; Ust Nazri b Mat Jamaluddin.